De voedingsindustrie richt zich op de ontwikkeling van nieuwe processen en de innovatie van nieuwe producten. Door het gebruik van nieuwe technologieën en nieuwe processen mag je dingen doen die je voorheen niet kon.
Een van de meer succesvolle nieuwe technologieën die tot nu toe voedselvrij kunnen worden bewaard, is HPP-hogedrukverwerking.
HPP verwijst naar het plaatsen van zacht en afgesloten voedsel in een druksysteem en het enkele seconden of minuten onder druk houden tot 600 MPa, wat overeenkomt met het plaatsen van voedsel in de diepten van de oceaan op 60 kilometer diepte. Om het doel van pasteurisatie, enzymdoding en verbetering van de functionele eigenschappen van voedsel te bereiken, omdat HPP-technologie pasteurisatie en enzymdoding bij normale temperatuur of lagere temperatuur bewerkstelligt, zonder gebruik van levensmiddelenadditieven, behoudt het de oorspronkelijke voedingssamenstelling en sensorische kenmerken van voedsel, dus het wordt beschouwd als een nieuwe technologie voor voedselverwerking en -conservering met meer potentieel en betere ontwikkelingskansen.
HPP is een fysieke, additievrije, voedselverwerkende technologie op lage temperatuur. Het respecteert grondstoffen en helpt het voedsel vers te houden. De smaak en voeding van het verwerkte voedsel liggen buiten het bereik van traditionele warmtebehandeling en chemische behandeling.